RECOMANDARI

Iată câteva recomandări privind diverse aspecte care pot influența rezultatele măsurătorilor:

Trafic pe fundal în timpul efectuării măsurătorilor

Există posibilitatea ca pe fundal, în același timp cu efectuarea testelor, să ruleze și alte aplicații care să efectueze trafic fără ca dumneavoastră să știți (de exemplu actualizare de sistem de operare, antivirus, urmărire filme online etc.). Din acest motiv, viteza de transfer măsurată nu va fi cea maximă, ci banda rămasă pentru acel dispozitiv. Prin urmare, înainte de efectuarea măsurătorilor vă rugăm să vă asigurați că nu există aplicații pe fundal care efectuează trafic.

Mai mulți utilizatori conectați

În cazul în care se utilizează un router pot fi mai mulți utilizatori care folosesc aceeași conexiune de internet simultan. De aceea vă rugăm să vă asigurați ca doar dvs. utilizați conexiunea la internet în momentul efectuării măsurătorii.

Utilizarea unui router WiFi

În cazul în care echipamentul terminal se află la distanță mare de router-ul Wi-Fi, pot apărea efecte negative asupra rezultatelor testelor datorate semnalul slab al routerului sau a interferenței cu alte routere Wi-Fi din vecinătate. De aceea, este bine să efectuați testul în apropierea routerului WiFi.

Limitări datorate sistemului de operare

Conform comunicatului oficial emis de Microsoft, nu se mai asigură asistență pentru sistemul de operare Windows XP. Prin urmare orice disfuncționalitate a sistemului de operare ce poate afecta viteza de transfer a internetului nu va fi remediată și există riscul obținerii unor rezultate eronate. Testele trebuie efectuate de pe sisteme de operare aflate în prezent în vigoare și actualizate.

Limitări datorate browser-ului

În cazul utilizării unui unei versiuni mai vechi a browser-ului pot apărea efecte negative asupra rezultatelor testelor cauzate de numărul de thread-uri pe care se face transmiterea pachetelor de date. Este indicat să folosiți ultima versiune a browser-ului web.

Utilizarea serverelor proxy

În cazul în care se utilizează servere proxy, acestea pot adăuga întârzieri și scăderi considerabile ale vitezei de transmitere a pachetelor de date și implicit influența negativ rezultatele testului. Din acest motiv în momentul în care aplicația detectează utilizarea unui server proxy va afișa un mesaj de avertizare, iar rezultatul testului nu va fi inclus în statistici. Nu utilizați așadar servere proxy când efectuați testul.

Utilizarea programelor antivirus

Programele antivirus pot scana pachetele de test, cauzând întârzieri, deci rezultatele testelor pot fi afectate negativ de antivirus. Algoritmul de măsurare utilizat de Netograf.ro a fost conceput pentru a minimiza efectele programelor antivirus. Cu toate acestea, în măsura în care puteți, vă rugăm să dezactivați aceste programe în momentul efectuării testului.

Utilizarea unui firewall

În cazul în care aveți configurat un firewall, acesta poate împiedica transferul pachetelor și implicit influența rezultatele testelor. În cazul în care testul nu se poate efectua, vă rugăm să dezactivați firewall-ul.

Utilizarea unui terminal cu caracteristici inferioare

Dacă terminalul utilizat are caracteristici inferioare (ex: procesor cu performanțe slabe, memorie insuficientă etc.) rezultatele testelor pot fi influențate negativ, în special în cazul conexiunilor de capacitate mare. Este bine să vă asigurați că testul efectuat nu este limitat de capacitatea terminalului.

Utilizarea unei plăci de rețea inferioară

Dacă echipamentul pe care îl utilizați are o placă de rețea cu parametri mai slabi decât cei ai conexiunii, rezultatele testelor vor fi date de parametrii plăcii de rețea și nu cei maximi permiși de conexiune. Asigurați-vă că testul efectuat nu este limitat de capacitatea plăcii de rețea.

Utilizarea unui modem/router inferior

Dacă modemul/routerul pe care îl dețineți este un model vechi, cu lățime de bandă inferioară tipului de abonament sau care nu poate utiliza optim conexiunea oferită, rezultatele testului pot fi influențate negativ.

Utilizare telefon/tabletă pe o conexiune Wi-Fi

De obicei, telefonul/tableta are o antenă mai puțin performantă decât cea utilizată de un laptop, drept urmare rezultatul testelor poate fi influențat negativ. De aceea, vă rugăm să folosiți un dispozitiv care are performanțe radio foarte bune sau să vă poziționați aproape de routerul WiFi.

Servicii de acces la internet la puncte mobile

Serviciile de comunicații electronice la puncte mobile funcționează prin transmiterea semnalelor radio electrice. Deoarece aceste semnale pot fi perturbate de surse radio electrice externe, de diferite obstacole (clădiri, tunele, denivelări accentuate ale solului etc.) sau de lucrări temporare de întreținere, consolidare, modificare sau extindere a rețelelor, nu poate exista nicio garanție a unei transmisii perfecte, oriunde și la orice oră. În plus, calitatea serviciilor depinde de starea calitativă a terminalelor folosite. Calitatea serviciilor poate fi afectată de anumiți factori aflați în afara controlului furnizorului. Toate aceste aspecte pot influența rezultatele măsurătorilor.

În cele mai multe cazuri, serviciile de internet la puncte mobile sunt oferite de furnizor fără garantarea unor parametri de calitate, serviciul fiind de tip „best efforts“ (operatorul depune toate diligențele în îndeplinirea obligațiilor sale). Furnizorii nu pot garanta o viteză minimă pentru furnizarea serviciilor de internet la puncte mobile. Vitezele maximale teoretice pentru rețelele 3G pot fi de până la 43,2 Mbps download și de până la 5,76 Mbps upload. În cazul rețelelor 4G aceste viteze maximale teoretice pot fi de până la 150 Mbps download și de până la 50 Mbps upload.

Este important de reținut că pot exista diferențe între parametrii de calitate determinați în exteriorul sau interiorul clădirilor, în special la zonele în care semnalul din interior poate fi afectat de un obstacol. Înainte de a începe testul vi se va solicita să confirmați dacă vă aflați în exteriorul sau în interiorul unei clădiri.

Limitări comerciale

Înainte de începerea testului, trebuie să vă asigurați cu privire la oferta pe care o dețineți. Există posibilitatea ca aceasta să conțină un trafic rezonabil inclus, după epuizarea căruia viteza de transfer să scadă la 128 kbps pentru descărcare și 64 kbps pentru încărcare. Prin urmare dacă s-a epuizat traficul inclus se vor putea în continuare efectua măsurătorile parametrilor de calitate ai serviciului de acces la internet, însă rezultatele nu vor reprezenta performanța maximă a rețelei respective la momentul efectuării testului. Rezultatul astfel obținut nu va fi unul relevant. Vă rugăm să vă asigurați că aveți îndeajuns trafic inclus astfel încât testul să se poată desfășura optim.

Configurarea terminalului mobil:

În cazul în care se efectuează testul de pe un terminal mobil, trebuie să vă asigurați că acesta este conectat la rețeaua 3G sau 4G, în funcție de posibilitățile tehnice. În cazul în care se vor efectua măsurători ale parametrilor de calitate ai serviciului de acces la internet de pe terminale conectate la rețeaua GSM sau terminale de generație veche, fără capabilități tehnice de acces la internet de bandă largă, se vor obține rezultate care nu vor reflecta performanța maximă a respectivei rețele. În prezent furnizorii de servicii de acces la internet la puncte mobile acoperă prin intermediul tehnologiei 3G majoritatea din populația României, iar acoperirea 4G este în continuă expansiune. Informații suplimentare puteți obține de la furnizorul dvs. Vă rugăm să vă asigurați că terminalul Dvs. folosește cea mai performantă tehnologie disponibilă în acel punct în momentul efectuării testului.

Limitări tehnice ale terminalelor mobile:

Platforma informatică permite măsurarea parametrilor specifici serviciului de acces la internet fără a diferenția utilizatorii care dețin terminale cu capabilități superioare sau inferioare. În urma măsurătorilor efectuate se interpretează rezultatele la nivel de pachete IP (care nu conțin informații despre rețeaua de transport utilizată). Prin urmare rezultatul astfel obținut este posibil să fie limitat de capabilitățile tehnice ale terminalului.

Oferte care conțin trafic lunar inclus

Testarea parametrilor de calitate poate genera un trafic semnificativ de internet. Trebuie să aveți în vedere acest lucru, pentru a vă asigura că vă încadrați în limitele traficului pe care îl asigură abonamentul de care beneficiați și nu veți genera costuri suplimentare. Furnizorii de servicii sunt absolviți de orice fel de obligație privind restituirea contravalorii traficului efectuat sau a resurselor consumate ca urmare a efectuării testelor. Vă rugăm să vă asigurați că efectuarea testului nu implică generarea de costuri semnificative nedorite pentru dvs.