CUM FUNCȚIONEAZĂ ?

Prin intermediul secțiunii de testare, puteți efectua teste pentru măsurarea calității serviciului de acces la internet pe care îl utilizați.

Rezultatul măsurătorii va da valoarea parametrilor de calitate pe care o experimentați în momentul folosirii serviciului.

Măsurarea parametrilor de calitate ai serviciilor de acces la internet nu necesită crearea unui cont de utilizator. Însă dacă doriți să vă creați un cont, aplicația vă pune la dispoziție o serie de funcții suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a vă grupa măsurătorile pe ”conturi de internet” și de a dispune de grafice și tabele cu valorile istorice ale testelor efectuate.

Testul se poate efectua din orice browser internet: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari, Opera, atât de pe echipamente fixe (desktop, laptop), cât și de pe echipamente mobile (telefoane mobile, tablete).

ATENȚIE!

Efectuarea mai multor măsurători poate genera valori diferite ale parametrilor de calitate, în funcție de diverși factori (modul de funcționare a protocoalelor din internet, a rețelei operatorilor, sau factori ce depind de utilizator – vezi secțiunea Recomandări).

Pagina de test cuprinde:

 1. O serie de câmpuri informative culese prin intermediul browserului înainte de lansarea efectivă a testului:
 • Adresa IP (IP v4 sau IP v6 a echipamentului care efectuează măsurătoarea)
 • Proxy: identifică dacă testul se face printr-un server proxy.
 • Browser: tipul și versiunea browserului detectat de portal.
 • Sistem de operare: tipul și versiunea sistemului de operare detectat de portal.
 • Terminal: tipul terminalului folosit, calculator sau echipament mobil.

Dacă browserul detectat este Internet Explorer 7 sau mai vechi, sau Mozilla Firefox 2 sau mai vechi, se va afișa un semn de exclamare și un mesaj prin care se recomandă folosirea unui browser mai performant sau upgrade-ul browserului existent, pentru ca rezultatele testului să fie cât mai relevante. Același mesaj îl veți primi la detectarea sistemului de operare Windows XP.

 1. Locația detectată de unde se desfășoară testul:
 • Județ
 • Oraș/comună
 • Localitate

Locația este identificată automat cu ajutorul unei funcții care folosește baza de date de la GeoIP.

Verificați locația și în cazul în care aceasta nu este corectă aveți posibilitatea de a o modifica.

 1. O serie de câmpuri de selecție, dintre care unele obligatorii:
 • Furnizor (obligatoriu): prezintă furnizorul identificat de către aplicație, pe baza adresei IP detectate.
 • Tip ofertă (obligatoriu): oferta de servicii de conectare la internet oferită de către furnizor.
 • Tip conexiune: tipul conexiunii utilizate de către utilizator: acasă, public, școală, serviciu, alta.

Câmpul de furnizor este completat automat cu valoarea identificată consultând lista IP/blocurile de adrese IP utilizate/exploatate de operatorul selectat. Deoarece unii operatori locali pot obține adrese IP din intervalul alocat unui operator național și să constituie sub-rețele locale, detectarea cu certitudine a unui furnizor bazată pe adresa IP a echipamentului pe care îl dețineți prin această metodă nu este totdeauna posibilă. Prin urmare, aplicația propune o valoare, dar o puteți schimba.

 1. Butonul de start, de unde se lansează testul
 1. În cazul în care sunteți logat la portal în momentul efectuării testului, acesta selectează contul de internet folosit pentru testare sau puteți crea un cont nou:
 • Dacă alegeți opțiunea de ”Cont nou”, introduceți un nume, iar apoi selectați tipul ofertei furnizorului detectat (sau schimbați furnizorul dacă nu este cel corect) și tipul conexiunii.
 • Dacă selectați un cont de internet existent, testul poate continua, deoarece contul are salvat furnizorul, oferta și tipul conexiunii. În cazul în care aveți mai multe abonamente de internet, dacă sunteți logat, puteți crea în aplicație mai multe ”conturi de acces la internet” (de exemplu, acasă, serviciu etc) și selectați un cont pe care să ruleze testul.

În momentul începerii testului prin apăsarea butonului ”Testează”, indiferent dacă sunteți sau nu logat, trebuie să alegeți o opțiune privitoare la tipul de acces:

   • Dacă tipul de acces selectat este de tip ”Fix”, veți fi întrebat dacă testul se rulează de pe o conexiune de tip wireless (sau cablu):
   • Dacă tipul de acces selectat este de tip ”Mobil”, veți fi întrebat dacă testul se rulează din interiorul unei încăperi (sau de la exterior)
   • Dacă ați ales o ofertă de tip ”Necunoscut”, veți fi întrebat despre tipul de acces în funcție de tipul de echipament detectat: ”calculator” sau ”mobil”.

Aceste informații suplimentare sunt necesare pentru a obține un rezultat real.

Durata testului este de aproximativ 30 de secunde.

Vrei să afli mai multe detalii tehnice despre cum se efectuează măsurătorile? Găsești detalii aici.

După rularea testului, aveți la dispoziție un buton de Informații suplimentare:

Pagina de Informații suplimentare afișează următoarele statistici, pentru indicatorii măsurați:

   • Media națională pe furnizor: valorile medii la nivel național pe furnizor de la începutul utilizării aplicației.
   • Media națională pe conexiune furnizor: valorile medii la nivel național de la începutul utilizării aplicației măsurate pe furnizorul și conexiunea pe care s-a făcut testul.
   • Media furnizor și localitate: valorile medii de la începutul utilizării aplicației măsurate pe furnizorul în localitatea în care s-a făcut testul.
   • Media pe conexiune furnizor și localitate: valorile medii de la începutul utilizării aplicației măsurate pe furnizorul, conexiunea și în localitatea în care s-a făcut testul.

Pagina de informații suplimentare conține și un link către secțiunea de recomandări care prezintă factorii care pot influența rezultatele măsurătorilor.

Statistici

Pentru a putea compara rezultatele obținute pentru diferiți furnizori de servicii de acces la internet sau pentru a evalua calitatea diferitelor tipuri de conexiuni ale aceluiași furnizor, aplicația returnează numărul de măsurători și valori medii ale parametrilor de calitate măsurați în funcție de opțiunile selectate (perioada de timp, tipul ofertei, locația testului).

Astfel, în plus față de evaluarea valorilor obținute pentru parametrii măsurați, prin raportare la cele asumate de furnizor prin contract, puteți evalua și performanța rețelei așa cum a fost ea experimentată de alți utilizatori.

Secțiunea de statistici prezintă rezultate medii ale testelor efectuate prin intermediul aplicației așa cum au fost ele experimentate de utilizatorii care au efectuat acele teste. Aceste statistici au doar valoare informativă, neconstituind o garanție a faptului că un anumit utilizator va experimenta aceeași calitate a conexiunii. Valorile calculate ale parametrilor în urma efectuării testelor individuale sunt influențate de mai mulți factori dependenți de utilizator.

Toate măsurătorile se salvează în baza de date a aplicației, însă nu toate se vor regăsi în statistici. Există o serie de factori care pot exclude un test din statistici. Astfel, din totalul testelor efectuate într-o anumită perioadă sunt eliminate testele:

- nefinalizate (viteza download, viteza upload sau întarzierea au valoarea 0);

- efectuate de la un IP proxy;

- la care utilizatorul selectează alt furnizor decât cel detectat pe baza IP-ului existent în baza de date a aplicației;

- efectuate de la același IP în cazul în care sunt efectuate mai mult de 11 teste pe zi;

- a căror viteză de download sau upload depășește viteza nominală/maximă specificată în oferta furnizorului (testele vor fi eliminate complet în cazul serviciului de acces la internet mobil și doar pentru oferta respectivă pentru serviciul de acces la internet fix).

După eliminarea testelor conform criteriilor specificate mai sus, pentru selecția efectuată de utilizator, din testele rămase se vor elimina din statistici și cele mai slabe 5% teste din punct de vedere al vitezei de download. Asupra testelor rămase se va aplica o medie aritmetică care dă valorile parametrilor de calitate.

Suplimentar, în scopul reflectării corecte a situației din piața serviciilor de acces la internet, în ceea ce privește statisticile trimestriale, ANCOM își rezervă dreptul de a analiza în detaliu informațiile asociate testelor efectuate și după caz de a opera excluderi de teste din statistici pentru a elimina tentative de influențare a acestora.

Statisticile pot avea valori trimestriale sau anuale. Statisticile trimestriale vor fi publicate după încheierea unui trimestru. În cazul valorilor anuale, acestea cuprind toate testele efectuate în anul încheiat sau testele efectuate de la începutul anului până în ziua precedentă zilei accesării statisticilor în cazul anului curent.